Beuk

Er zitten veel voordelen aan een beuk haag, want het is in Nederland één van de meest gekozen groene schuttingen. Het is niet alleen een snelgroeiende haag, maar ook makkelijk in de onderhoud, want het blijft in de winter zijn bladeren behouden. Als je op zoek bent naar een goede afscheiding van je tuin, dan is de beukenhaag wellicht de beste optie,

Haagbeuk en beukenhaag

De Fagus Sylvatica oftewel beukenhaag is een speciale haag die in winter vrijwel zijn vorm behoudt. In de herfst kunnen deze bladeren soms wel bruin worden of iets sterven, maar in de winter blijven ze voornamelijk behouden.

Hierdoor heb je door de seizoenen heen eigenlijk altijd een dicht haag en als je op zoek bent naar privacy in de tuin is dat natuurlijk perfect. Het zal pas in het voorjaar zijn dat de bladeren zullen afvallen en plaats zullen maken voor nieuw bloeiende bladeren.

Het is dan ook niet zo gek dat veel mensen een beukenhaag als groene schutting kiezen. Daarnaast is er ook een rode beukenhaag beschikbaar. Deze is duurder dan de groene beukenhaag, maar heeft vrijwel dezelfde eigenschappen en wordt dan ook vaak als luxer bestempeld.

De haagbeuk zal in herfst zijn bladeren verliezen en hierdoor kiezen vaak mensen liever voor een tuinschutting dan voor een beukenhaag. Eigenlijk stelt een haagbeuk minder hoge eisen aan de grond en kan daardoor beter tegen een vochtige bodem.

Deze bladeren zijn generfd en hebben een iets wat ruwe oppervlak. Dat terwijl de beukenhaag een glazend en glad oppervlak heeft. Daarom mag je een haagbeuk na het plaatsen niet snoeien aan de toppen, want het moet eerst de gewenste hoogte krijgen.