Spuitgieten

Spuitgieten is een techniek voor het spuitgietproces waarbij spuitgietelementen van metaal of kunststof worden gemaakt. Het spuitgietproces kan zowel in- als extern worden uitgevoerd. Spuitgiettechnologie wordt onder andere gebruikt om toepassing te maken van ingegoten aluminium, titanium en polyurethaan.

Hieronder volgt een beknopte uitleg over spuitgietprocessie: wat is spuitgietmateriaal? Waar word spuitgietmateriaal voor gebruikt? Wat zijn de voordelen van spuitgietprocessie.

Spuitgietelementen van metaal of kunststof spuit men uit een spuitelement in het onderliggende materiaal (bijvoorbeeld aluminium, titanium en polyurethaan). Spuitgiettechnologie is nauw verbond met allerlei toepassingen, zoals ingegoten aluminium -gereedschap- die op termijn veel sterker blijkt dan conventioneel gehard staal; luchtslangen voor spuitgiettoestellen; spuitgietmotoren en andere toepassingen.

Spuitgieten is een techniek die wordt gebruikt in het spuitelementproces waarbij men van metaal of kunststof spuit, om zo verschillende materiales te maken.

Spuitgietmateriaal kan ook ingegoten aluminium, titanium en polyurethaan bevatten. De voordelen zijn dat dit erg sterker materiaal (extern) maakt dan conventioneel gehard staal of de luchtslangen spuitgiet-toestellen zijn gemaakt van spuitgiet.

Wat zijn de voordelen van een professionele spuitgieter?

Bij een professionele spuitgieter beheersen ze alle belangrijke fasen van het proces: van engineering, matrijsbouw en productie tot bedrukking, assemblage, verpakking en logistiek. Dit alles gebeurt volgens minstens ISO 9001 procesbeheersing. De efficiëntie is hierdoor hoog! Alles wordt gedaan bij een en hetzelfde bedrijf.

Daarnaast kost kunststof spuitgieten relatief weinig tijd. Wanneer, na uitgebreid overleg, alles voldoet aan de wensen van de klant, is het daadwerkelijke spuitgietproces erg snel vergeleken bij andere vormtechnieken. Zo kunnen er meerdere onderdelen gemaakt worden uit één matrijs en worden er in korte tijd grote aantallen producten geproduceerd. Deze repeteerbaarheid en massaproductie zijn belangrijke redenen waarom spuitgieten populair is. Het is namelijk kosten efficiënter en effectiever.